Sådan rengøres og mættes marmor med sæbespåner

Marmor er en ædel stenart, der for det meste består af kalk. Derfor er hver enkelt marmorsten eller marmorbordplade unik, og farverne kan variere. 

Den rigtige måde at behandle og rengøre marmor på er med gammeldags sæbespåner.

Køb sæbespåner her:

Marmor tåler ikke kalknedbrydende rengøring

Netop fordi marmor indeholder store mængder basisk kalk, kan det ikke tåle syreholdig rengøring som fx citron, eddike og mange rengøringsmidler. Du må derfor aldrig benytte kalkfjerner eller blandingsprodukter til fx marmorvask eller fliser. De ætses og kan blive ødelagt af det. 

Kan marmor tåle sæbespåner?

Sæbespåner er et perfekt rengøringsmiddel til marmor, fordi det er let basisk og mætter den porøse sten. Sæbespånerne indeholder plejende fedtstoffer, som giver marmoren en blank smudsafvisende overflade, mens det plejer den.

Mætning af marmor

Det første du bør gøre, når du fx har installeret et marmormøbel eller opsat marmorfliser, er at mætte overfladen grundigt med sæbespåner.

Sådan mættes marmor med sæbe:

 1. Lav en grød af piskede sæbespåner i lidt vand (ymerkonsistens)
 2. Påfør opløsningen over hele overfladen med klud, svamp eller skurebørste
 3. Vent ca. en time
 4. Afskyl overskydende sæbeopløsning med lunkent vand

Trin 1 – 4 gentages, til at overfladen er helt mættet, og vand preller af som dråber. Det kræver typisk tre til fire behandlinger før overfladen er helt mættet.

Du kan se alle vores rengøringsredskaber 

Sådan opblandes sæbespåner til et effektivt rengøringsmiddel

Dette skal du bruge:

 • 1/4 dl sæbespåner (2 spiseskefulde)
 • 1 liter varmt vand

Pisk sæbespånerne grundigt med lidt af vandet, til de er helt opløst. Det skummer, og vandet bliver hvidt. Hæld derefter resten af vandet i opløsningen, og kontroller, at alle sæbespånerne er opløst, når blandingen klarer op.

Sådan vaskes marmor med sæbespåner

Det er enkelt at gøre marmor rent med sæbespåner: 

 1. Påfør de opløste sæbespåner med fx en skurebørste og skrub efter behov
 2. Lad opløsningen virke i ca. 5 minutter
 3. Skyl med lunkent vand
 4. Tør efter med en tør klud

Hvor ofte skal jeg rengøre min marmor?

Man bør rengøre og vedligeholde sæbebehandlet marmor ca. en gang om ugen. På den måde sikrer man, at der ikke opbygges mere kalk og snavs, end det kan fjernes ved almindelig afvaskning, som beskrevet ovenfor., 

Mætning af overfladen gentages efter behov, fx en gang om måneden. Man ser tydeligt, når behovet for mætning opstår, ved at vandet ikke længere preller af overfladen.

Forebyg kalk på marmor i badeværelse og køkken

Forebyggelse af grimme områder med kalk er ikke så svært. Du skal bare huske at tørre vand af hyppigt. En tør klud og en gummiskraber er rigeligt til dette formål.

Kalken fra vandet sætter sig ikke lige så let fast på marmor hvis det er rigeligt mættet med sæbespåner, så det er under alle omstændigheder en god ting at få dette gjort.

Er der kalkaflejringer på din marmor?

Selvom forebyggelse er den bedste vej frem, er det dog muligt at fjerne kalk på marmor, men det kræver en hel del mere knofedt, end den daglige rengøring.

 • Brug en fin skuresvamp, og skur med en blanding af vand og natron (tykkelse som skurepulver). Bliv ved, til kalken er væk
 • Er dette ikke nok, skal marmoren slibes fri for kalk ved hjælp af fx excentersliber med groft sandpapir, som gradvist udskiftes med finere korn størrelse (fx korn 80 til korn 180) og afsluttes med vådslibningspapir (fx korn 400) som giver en meget blank overflade.
 • Er store områder af fx et marmorgulv tilkalket, eller har ingen af ovenstående metoder virket, bør man alliere sig med en professionel gulvmand til afslibning og behandling.

Er dit marmor blevet ødelagt af syreholdige rengøringsmidler, kan du forsøge dig med afslibning og konsultere en fagmand, før du tager stilling til, om det skal udskiftes. 

Sæbespåner med 80% fedtprocent
Håndskrubbe
Gammeldags karklud

Det skal du bruge ….

 • Gammeldags gulvklud, vaffelvævet

  Gulvklud (gammeldags), vaffelvævet 100% bomuld

  kr. 29,00
 • Blød håndskrubbe

  Håndskrubbe – skurebørst i lyse naturfibre

  kr. 99,00
 • Håndskrubbe

  Skurebørste til hånd – hårde børster

  kr. 179,00

Se vores udvalg af bakelit produkter her:

 • Omløberfatning med afbryder

  Omløberfatning med klik afbryder

  kr. 115,00
 • Omløberfatning med omløber ring

  Omløberfatning i sort duroplast

  kr. 109,00