Er du træt af møl?

Guide til bekæmpelse af møl i tøjet

Har møl ædt din yndlingsbluse eller den lækre bløde striktrøje af uld?

Du er slet ikke alene om at have problemer med møl i huset, men hvordan kommer man af med møl? Følg vores gode råd til først at slippe af med møllene og vores guide til at bruge cedertræ til naturlig bekæmpelse af møl i hjemmet.

Sådan slipper du af med klædemøl i tøjet

Når du opdager de karakteristiske huller i tøjet, er det tegn på, at du har klædemøl eller tøjmøl i hjemmet. Følg denne guide til bekæmpelsen af skadedyrene:

  1. Sørg for jævnligt at lufte godt ud, så du får fugten ud af din bolig.
  2. Få fjernet det, som møllaverne er begyndt at gnaske i. Det er ofte her, dyrene har lagt deres æg.  Silke, uld, pelsværk, merinould, pashmina, og kashmir. Jo dyrere og højere kvalitet, jo bedre synes møllene om dine bluser. Kort sagt hold øje med de dyre bluser og sweatre i dine skabe. Har du møl, er det her, de er.
  3. Har de taget for sig af dine uldbluser og sweatre, silkeskjorterne eller diverse tørklæder, er der ikke noget du kan stille op. Du skal have det ud af huset! Dette gælder også for jakkesæt (uldne) og pelsværk!
  4. Sørg for at støvsuge godt i skabe, skuffer og på hylder for at få fjernet så mange æg som muligt. I skabet, reoler og bogkasser skal alle huller til hyldebærere også støvsuges.  Her gemmer møllaverne sig nemlig.
  5. Hvis du har møl i skabe, skuffer, skunke, skurer etc., er det vigtigt, at du får støvsuget alle sprækker og huller. Du skal have laverne ud af skabet, da det er dem der spiser dit tøj og ikke de flyvende møl. Møl, der flakser rundt, fortæller dig, at du har møllarver et eller andet sted. Du kan sagtens vaske af etc., men det er vigtigt, at du – når det hele er tørt – støvsuger efter, så du kan komme ned i alle huller og sprækker. I skabe og skuffer skal du også huske alle hullerne i møblerne. F.eks. i hullerne hvor hyldeholderene skal være.

Sådan bruger du cedertræ mod møl

Cedertræ kan anvendes til bekæmpelse af møl, da træet afgiver dufte, som møllene ikke kan lide. Brug denne guide til hvordan du gør:

  1. Først går du alt tøjet igennem.
  2. Gør skabe og skuffer rene og så vil du jo rigtig gerne undgå møl igen.
  3. Brug derefter noget, som møllene med garanti ikke kan lide, hvilket er  DUFTEN AF CEDERTRÆ. Vi har fx cedertræskugler til skuffer og strikkurven med dit dyre garn. Cedertræsringe til at sætte på bøjler eller lægge på hylderne, i skabene eller i skuffer, og hvor du ellers opbevarer div. tøj i uld eller silke. Der er også cedertræsklodser, som kan proppes i lommer og lægges på hylder i skabet. Der er også en større cedertræsklods, der kan hænges på bøjlestangen i garderoben eller i skabet, alt efter hvor stort dit skab er. Til de helt dyre jakkesæt, silkebluser og -kjoler eller uld- og pelsfrakker har vi bøjler, der er lavet af cedertræ. Kort sagt har vi rigtig mange cedertræsprodukter som vil kunne hjælpe dig med at undgå møl i dit tøj.
  4. Lavendel er ikke ideelt at bruge mod møl. Duften af lavendel kan møl ikke lide, men lavendel skal hele tiden aktiveres for at dufte. At lægge et stykke lavendelsæbe i skabe og skuffer giver en dejligt duft, men kan sagtens give dig møl i dit tøj.
  5. For at holde dine cedertræskugler, -ringe, -klodser og  -bøjler effektive mod møl, er det en god ide at duppe dem med koncentreret cedertræsolie en gang hver 3 måned. Det vil altid holde duften frisk.

Det, vi anbefaler, er cedertræskugler ,  cedertræsringe  eller cedertræsklodser til alle dine skuffer og skabe. Læg dem godt fordelt i dine skuffer og skabe. Så skulle du gerne kunne undgå at få møl igen.

FAQ om møl

Både klædemøl (Tineola bisselliella) og pelsmøl (Tinea pellionella) kan forårsage mølangreb i tøj. Hullerne i tøjet skyldes larverne og ikke de fuldvoksne møl. Når vi ser møllene baske rundt, er der derfor grund til at tjekke klædeskabet for larver og gå i gang med at gøre rent.

Møl andre steder i huset?

Husk at holde øje med dine køkkenskabe. Møl kan sagtens komme ind i huset gennem mel, gryn, nødder etc. Det sker, da vi har flere og flere usprøjtede og økologiske varer i skabene. Her kan der sagtens være mølæg eller -laver uden at vi kan se det. Hold specielt øje med, nødder, tørret frugt, gryn og diverser melprodukter. Læs evt vores indlæg om melmøl.


Hvor kan jeg ellers bruge cedertræ i boligen?

Cedertræsklodserne har den ekstra fordel, at de hjælper på den sure lugt i bl.a. lædersko, eller -tasker. Læg en klods i hver sko eller i din taske, så bliver de hurtigt friske igen og den dårlige lugt er væk.

Køb dine cedertræskugler, ringe og klodser her, så undgår du møl i dine yndlings bluser, tørklæder og sweatre en anden gang.

Cedertræsklodser køber du her

FAQ om møl og møl-bekæmpelse

Hvordan ser møl ud og hvor store er de?

Klædemøl har stråfarvede vinger. De er 5-7 mm lange

Pelsmøl er brungule med 3 svage pletter. De er 5-7 mm lange

Melmøl har brungrå vinger. De er 6-15 mm lange

Hvor kommer mølene  fra?

Møllene er på evig jagt efter føde til deres larver, så et lækkert klædeskab fuld af fx uldtøj er nok til, at de flytter ind. De foretrækker mørke og uforstyrrede områder, hvilket passer godt til den måde, vi typisk opbevarer vores tøj på i lukkede skabe og skuffer. 

Hvad spiser klædemøl?

Klædemøl lever, som navnet siger, af klæde. Men det er ikke syntetiske stoffer, de flokkes om. Klædemøl angriber kun naturlige tekstiler som uld og silke. Her gælder alle typer af uld: Merino, pashmina, kamgarn og ren uld. Det være sig tøj, garn, sokker alt i rene uld produkter. Men jo bedre og dyre kvalitet jo mere holder møllene af dit tøj!

Mølringe

  • Cedertræsklods på bøjle

    Cedertræ med bøjle – kom af med møl

    kr. 69,00
  • Cedertræsolie i flaske

    Cedertræsolie

    kr. 99,00
  • Cedertræs klods

    Mølklods – 3 stk. 50 kr.

    kr. 50,00