Problemer med melmøl?
Melmøl i køkkenet er nok noget af det mest irriterende. Det føles som om de er over det hele. Men hvor møllene fra?
Sådan bekæmper du melmøl i dit køkken – vær opmærksom på følgende:
- Hvor kommer møllene fra?
- Find den pose/krukke/pakke, der er fyldt med møl og deres larver
- Alt gryn, mel, nødder, frø, tørre fødevarer og andet godt organisk materiale gennemgås. Finder du møl, er det ud med det samme
- Smid det ud, du mener, er inficeret med møl og møllarver. Det behøver ikke kun at være levende møl, larver eller tegn på disse er nok. Det skal ud!
- Køkkenskab og hylder tømmes og rengøres
- VIGTIG! Du støvsuger efterfølgende skabet, også ALLE de små huller, som hyldeholderne skal/kan sidde i. Her lægger møllene nemlig æg! Fuldstændig hysterisk skal du støvsuge.
Herefter venter du 3-8 dage så skulle der helst ikke være flere møl. Hvis det alligevel er tilfældet, må du igennem alle skabe og skuffer en gang mere. Tjekke for levende møl og larver, eller tegn på larver. Herefter kan du se om din bekæmpelse har hjulpet.
Sådan bliver du ved med at lede efter møl og møllarver, til du til sidst forhåbentligt er kommet af med de irriterende møl og deres larver.
Det at få melmøl i køkkenet er efterhånden blevet meget normalt. Vi har flere og flere økologiske og organiske produkter i vores køkkenskabe.
Melmøl eller frømøl går primært i dit mel og dine kornprodukter som f.eks. havregryn eller goft mel. De elsker nødder, der ikke er behandlet og uden skal, såsom mandler, hasselnødder eller andre former for nødder uden skal. I det hele taget alle former for tørre fødevarer er mel- eller frømøl meget glade for.
Kort sagt så spiser vi heldigvis ikke mange sprøjtede madvarer. Det betyder, at vi også får dyr, mug eller skimmel med hjem i køkkenskabet. Det kan desværre ikke undgås, men det skal selvfølgelig fjernes … Vi ønsker jo ikke dyr, skimmel, mug eller andet i vores mad.
Se vores mange cedertræsprodukter mod møl
For at undgå angreb i fremtiden kan du med fordel lægge forskellige cedertræsprodukter i skabe og skuffer. Det kan være klodser, ringe eller kugler. Det er op til dig at afgøre hvor stort dit skab eller dine skuffer er. Disse produkter virker heldigvis præventivt mod møl, men det slår dem ikke ihjel. Derfor skal levende møl og larver fjernes først.
Husk pinlig rengøring af dine køkkenskabe og skuffer for at bekæmpe møl i fremtiden. Mel eller frømøl er ikke det samme som spindemøl, der går i dit tøj. Spinde, klæde eller uldmøl går kun i dit tøj og ikke i dine madvarer. De to typer møl ligner hinanden. Måden hvorpå du kender forskel er, at spindemøl, klædemøl eller uldmøl findes i tøjet, der er ødelagt og ædt. Melmøl eller frømøl finder du flagrende rundt i køkkenet, når du åbner dit køkkenskab. De to typer møl ligner hinanden alt for meget, til at du umiddelbart kan se forskel. Har du spindemøl, skal du læse her.
Har du problemer med dit bomuldstøj eller papir, der bliver spist/ødelagt, er det ikke møl. Her kunne det godt se ud som møl, men her er der tale om sølvfisk. Det kan du læse om her.