Rengøring og behandling af læder – møbler, fodtøj, tasker, bælter

Her får du en hurtig og nem oversigt samt forklaring på hvordan du kan vaske, rengøre og behandle dit læder uanset om der er tale om lædersko, lædertaske, læderjakke eller lædersofa, læderstol, lædersæder og alt anden form for læder.

Læs her hvordan du får smukt, stærkt og lækkert læder.

Rengøring af læder er meget let, bare man ved, hvordan man skal gøre.

Du skal bruge:

  1. En vaskebalje
  2. En blød svamp eller klud
  3. Sæbespåner

Du skal bruge en god håndfuld sæbespåner i en 1/2 vaskebalje håndvarmt vand. Hæld sæbespånerne ned i vandet og pisk til sæben er helt opløst. Det skal være sådan at din hånd føles fedtet, når du tager den op af sæbevandet.

Herefter bruger du kluden eller svampen til at rengøre det emne af læder du ønsker.

Efter rengøringen tørrer du med en ren klud. Alt efter hvor beskidt læderet er, kan det være, at du skal rengøre emnet over flere omgange. Du skal her være opmærksom på, at du aldrig får en ren klud. Når du har vasket skidt og snavs væk, begynder du nemlig at fjerne farven på læderet. Så derfor – når kluden får samme farve som læderet – SKAL du stoppe! Så har du nemlig fjernet skidt og snavs og er klar til næste punkt.

Det er vigtigt at læderet er helt tørt, før du går videre i processen. Det kan godt tage op til et par dage, før det er tilfældet. Hvis ikke du venter, kan læderet ikke tage ordentligt imod læderfedtet.

Rengører du f.eks. en lædertaske eller dine ynglingssko, kan det være en god ide at “fylde” dem ud med avispapir eller noget andet. På den måde sikre du, at de holder formen.

Når du har et rengjort emne, er det vigtigt, at du behandler med læderfedt, da fedtstoffet i sæben ikke er nok.

Du skal bruge:

  1. En god læderfedt
  2. En blød og ren klud

Du påfører et tyndt lag læderfedt på dit læder og venter i 24 timer, hvorefter du påfører endnu et lag. Hvis dit emne tørrer blakket op, er der ikke noget galt. Dette skyldes, at læder er et naturmateriale, der kan suge forskelligt. Efter 3. påføring skal du vente endnu et døgns tid, hvorefter du aftørrer det overskydende fedt. Hvis læderet ikke føles helt fleksibelt endnu, så kan det være, at dit læder trænger til endnu mere fedt. Vi har selv prøvet at skulle give op til 5 gange fedt, før læderet føltes rigtigt.

Du skal altså bruge din sunde fornuft og mærke efter. Hvornår føles læderet rigtigt? Har du f.eks. lædermøbler, der har stået meget i solen, kan det være ekstra tørt og kræve flere gange læderfedt, før du pludselig kan se og mærke, at nu har læderet den blødhed og fleksibilitet, som da det var nyt! Dette gælder f.eks. ofte for lædersæder og læderrat i en bil, hvor det kan have været meget udsat for sollys.

Tør efter med en blød og ren klud. Dette er rigtig vigtigt, så du ikke får læderfedt på dit tøj eller hænder, når du bruger dine yndlings læderting.

God arbejdslyst!

Ps: Tag for sjov skyld et før- og efter billede. Så ved du, hvorfor arbejdet værd! Godt læder er værd at passe og pleje. Læder bliver kun smukkere af at blive brugt!

Læderfedt