Her får du en hurtig og nem oversigt og forklaring på hvordan du kan vaske, rengøre og behandle dit læder, uanset om der er tale om lædersko, lædertaske, læderjakke eller lædersofa, læderstol, lædersæder og alt anden form for lædermøbler. Læs her hvordan du får smukt, stærkt og lækkert læder.

Rengøring af læder er meget let, bare man ved hvordan man skal gøre.

Du skal bruge:

  1. En vaskebalje
  2. En blød svamp eller klud
  3. Sæbespåner

Du skal bruge en god håndfuld sæbespåner i en 1/2 vaskebalje håndvarmt vand. Hæld sæbespånerne ned i vandet og pisk til sæben er helt opløst. Det skal være sådan at din hånd føles fedtet, når du tager den op af sæbevandet.

Herefter bruger du kluden eller svampen til at rengøre det emne af læder du ønsker. Det kan være din lædertaske, lædersofa, læderbælte, lædersko, læderstof, lædersæde eller noget helt andet af natur læder.

Efter rengøringen tørrer du efter med en ren klud. Alt efter hvor beskidt læderet er kan det være at du skal rengøre emnet over flere omgange. Du skal her være opmærksom på at du aldrig får en ren klud. Når du har vasket skidt og snavs væk, begynder du nemlig at fjerne farven på læderet. Så derfor – når kluden får samme farve som læderet – STOPPER DU! Så har du nemlig fjernet skidt og snavs og er klar til næste punkt.

Det er vigtigt at læderet er helt tørt før du går videre i processen. Det kan godt tage op til et par dage før det er tilfældet. Hvis ikke du venter kan læderet ikke tage ordentligt i mod læderfedtet.

Rengøre du f.eks. en lædertaske eller dine ynglingssko kan det være en god ide at “fylde” dem ud med avispapir eller noget andet. På den måde sikre du at de holder formen.

Når du har et rengjort emne er det vigtigt at du behandler med læderfedt, da fedtstoffet i sæben ikke er nok.

Du skal bruge:

  1. En god læderfedt
  2. En blød og ren klud

Du påføre et tyndt læg læderfedt på dit læder (uanset om der er tale om lædertaske, lædermøbler, lædersko eller anden form for læder) og venter i 24 timer, hvorefter du påføre endnu et lag. Hvis dit emne tørre blakket op, er der ikke noget galt. Dette skyldes at læder er et naturmateriale, der kan suge forskelligt. Efter 3. påføring skal du vente endnu et døgns tid, hvorefter du aftørrer det overskydende fedt. Hvis læderet ikke føles helt fleksibelt endnu, så kan det være at dit læder trænger til endnu mere fedt. Jeg har selv prøvet at skulle give op til 5 gange fedt, før læderet føltes rigtigt.

Du skal altså bruge din sunde fornuft og mærke efter. Hvornår føles læderet rigtigt? Har du f.eks. lædermøbler der har stået meget i solen, kan det være ekstra tørt og kræve flere gange læderfedt, før du pludselig kan se og mærke at nu har læderet den blødhed og fleksibilitet som, da det var nyt! Dette gælder f.eks. ofte for lædersæder og læderrat i en bil, hvor det kan have været meget udsat for sollys.

Tør efter med en blød og ren klud. Dette er rigtig vigtigt så du ikke får læderfedt på dit tøj eller hænder, når du bruger dine ynglings læderting.

God arbejdslyst!

ps: For sjov tag et før og efter billede. Så ved du hvorfor det det er arbejdet værd! Godt læder er værd at passe og pleje. Læder bliver kun smukkere af at blive brugt!

Læderfedt