SNS – Sømandssweater

Sådan en sweater har jeg også haft …

Vores danske SNS sømandssweater er for os danske fuldstændig ikonisk. Vi har vel nærmest alle sammen et eller andet forhold til vores SNS sweater, som rigtig mange af os havde i barndommen (60’erne, 70’erne eller 80’erne). Disse sweatre blev enten håndstrikket af nogen i familien – eller også var man så heldig at have en original SNS! Det var faktisk større at have en maskinstrikket end at have en håndstrikket!

Det sjove er specielt med børne størrelserne at de ikke blev slidt op, så de gik meget ofte i arv blandt børnene – både drenge og piger. Hvis man var heldig som pige – havde man en rød variant.

Udlandet kender også til SNS-Herning sweateren

Vi har nu gennem det sidste år fået så mange historier fra jer kunder om netop hvornår og hvordan de brugte deres SNS sømandssweater gennem 60’erne, 70’erne og 80’erne. Det er altid super sjovt at høre. Her er der faktisk ikke den store geografiske forskel. Sweateren har stort set haft lige stor betydning for alle.

Det der har været rigtig spændende at høre er faktisk når vi har haft franske, irske eller skotske turister i butikken. De har nemlig også en masse gode og spændende historier om deres Guernsey sweater som sømandssweateren kaldes på rigtig mange sprog.

Dog har deres historier en lille ”markaber” tvist:

I specielt Skotland og i Irland havde hver eneste familie deres eget mønster på deres Guernseys – det kunne være en speciel rib på ærmet eller ved skulderen eller også mønsteret over maven. På denne måde var det meget let at identificere disse mænd, hvis de blev skyllet ind på land. Med vores danske SNS udgave af sømandssweateren, der har set ud som den gør i dag siden 1931 – vidste man også pga sweateren, hvis det var en danskere der kom ind, for ingen andre har dette mønster på deres sømandssweater/Guernsey.

I Irland har man derudover også den tradition at det aldrig må være mor der strikker denne sweater til sin søn. Det skal være bedstemor eller en tante. På den måde kom det ikke for tæt på, hvis der skulle ske noget.

I den nordlige Frankrig har de tradition med at deres Guernsey har de klassiske hvide og blå striber. Her var det så hvordan og hvor mange striber sweateren har, der kan bestemme hvor og hvem det var.

Når man snakker med kunder er det altid super spændende at få disse historier med – nu har du så fået dem. Husk at det er vigtigt at få selv disse små hverdags historier fortalt videre, så de ikke går i glemmebogen.

Se vores udvalg af strik produkter her: