SNS – Sømandssweater
Sådan en sweater har jeg også haft …
Den danske SNS sømandssweater er for os danskere fuldstændig ikonisk. Vi har vel nærmest alle sammen et eller andet forhold til vores SNS sweater, som rigtig mange af os havde i barndommen (60’erne, 70’erne eller 80’erne). Disse sweatre blev enten håndstrikket af nogen i familien – eller også var man så heldig at have en original SNS! Det var faktisk større at have en maskinstrikket end at have en håndstrikket!
Det sjove specielt med børnestørrelserne at de ikke blev slidt op. Dette betød, at de ofte gik i arv blandt børnene – både drenge og piger. Hvis man var heldig som pige, havde man en rød variant.
Udlandet kender også til SNS-Herning sweateren
Vi har nu gennem det sidste år fået så mange historier fra jer kunder om netop hvornår og hvordan de brugte deres SNS sømandssweater gennem 60’erne, 70’erne og 80’erne. Det er altid sjovt at høre. Her er der faktisk ikke den store geografiske forskel. Sweateren har stort set haft lige stor betydning for alle.
Det, der har været rigtig spændende at høre, er når vi har haft franske, irske eller skotske turister i butikken. De har nemlig også en masse gode og spændende historier om deres Guernsey sweater som sømandssweateren kaldes på rigtig mange sprog.
Dog har deres historier et lille ”markaber” tvist:
I specielt Skotland og i Irland havde hver eneste familie eller landsby deres eget mønster på deres Guernseys – det kunne være en speciel rib på ærmet eller ved skulderen eller også mønsteret over maven. På denne måde var det meget let at identificere disse mænd, hvis de blev skyllet ind på land. Med den danske SNS udgave af sømandssweateren, vidste man pga sweateren, at det var en danskere der kom ind, for ingen andre har dette mønster på deres sømandssweater/Guernsey. Der kunne så gives besked til Danmark om at manden var fundet.
I Irland har man derudover også den tradition at det aldrig må være mor, der strikker denne sweater til sin søn. Det skal være bedstemor eller en tante. På den måde kom det ikke for tæt på, hvis der skulle ske noget.
I den nordlige Frankrig har de tradition for at deres Guernsey har de klassiske hvide og blå striber. Her handler det så om, hvor mange og hvilke typer at striber, sweateren har, der bestemmer hvor man kommer fra og hvem der har den på.
Når man taler med kunder er det altid super spændende at få disse historier med – nu har du så fået nogle af dem. Husk, at det er vigtigt at få selv disse små hverdagshistorier fortalt videre, så de ikke går i glemmebogen.
Den danske udgave af Guernsey’en er altså SNS sweateren, der har set ud som den gør i dag siden 1931 – før dette var sweateren håndstrikket.