Oliering af din bordplade – uanset træsort.

Oliering af bordplade handler meget om, hvordan og til hvad du bruger din bordplade. Vores holdning er, at uanset træsort er der ingen olie, der beskytter din træ bordplade så godt som linolie. Dette er uagtet hvilken træsort din bordplade er fremstillet af. Skal du oliere udendørs så læs her

Du kan oliere alle træsorter med jomfru linolie, men det kræver at bordpladen er rå eller tidligere har været olieret. Lakeret eller voksbehandlet bordplader kan ikke umiddelbart olieres.

Har du en træ bordplade i køkkenet, som du bruger i forbindelse med madlavning, er det er uhørt vigtigt, at du tænker over, hvordan du behandler din bordplade. Vi mener ikke at mad og kemikalier hører sammen. Derfor i køkkenet bør du ikke bruge andet end ren jomfru linolie til at vedligeholde din bordplade.

Sådan oliere du din træ bordplade:

  1. Tøm bordpladen så det står tomt og klar til at vedligeholde.
  2. Rengør bordpladen
  3. Når bordpladen er tør kan du påføre et tyndt lag ren jomfru linolie.
  4. Lad bordpladen stå uberørt i min. 4-6 timer – gerne natten over.
  5. Er linolien tørret jævnt op, tørrer du den overskydende olie af med en tør klud, og lader bordet stå en times tid, før du tager det i brug. Kan med fordel gøres om morgenen, så den er klar til når familien er samlet senere på dagen.
  6. Hvis linolien tørrer meget blakket op, er din bordplade meget tørstig og vil gerne have en tur til. Her skal du dog være varsom og give en et meget tyndt lag , og lade bordpladen stå endnu 4-6 timer. Herefter tørrer du over med en tør klud.
  7. Bordpladen er klar til brug

Vi anbefaler ikke terpentin ved oliering i linolien, da det kun har til formål, at få olien til at tørrer hurtigere op, til gengæld får du en dårligere oliebehandling. Men valget er helt op til dig. Husk altid at bruge vegetabilsk terpentin, da denne vil affedte, den mineralske terpentin fedter og kan ikke fungere sammen med linolien.

OBS: Klude du har brugt til oliering med jomfru linolie kan være selvantændende, så smid kluden i brændeovnen eller gør den våd inden du smider den ud. Alternativt hænger du den til tørrer, så sker der ingen ting.

OBS: Har du træ bordplade i køkkenet med køkkenvask, skal du være opmærksom på vandet omkring vasken. Man kan have en tendens til at lade vand ligge, og det vil på sigt gøre bordpladen sort, så tør endelig vand rundt om vasken op.

Dette skal du bruge: