Ludbehandling af dine nåletræsgulve

Hvad er lud?

Kalk er et af de mest almindeligt forekommende mineralske råstoffer, vi har herhjemme. Meget kort forklaret er kalk noget så simplet som kridt, der brændes i en ovn ved meget høj temperatur. Det brændte kridtpulver blandes herefter med vand. Det er under denne proces, at det hvide kridt fuldstændig skifter karakter. I sin oprindelige form kunne man røre ved det, men nu er kridt lige pludselig blevet til læsket kalk der er stærkt basisk og ætsende. Den læskede kalk anvendes i det efterfølgende til fremstilling af traditionel kalkmørtel og kalkvand (lud til ludbehandling). Sidstnævnte er læsket kalk fortyndet med vand og bruges til både for- og efterbehandling af murværk under kalkning og er desuden en vigtig bestanddel til fremstilling af kalkfarve.

Kalkvand har imidlertid også anvendelsesmuligheder men også andre navne. Således kaldes kalkvand også for lud, som du bruger til ludbehandling. Det ligner vand, men tag ikke fejl. Det er stærkt ætsende. Derfor skal du bruge handsker og sikkerhedsbriller, når du arbejder med lud.

Lud har igennem århundreder været en af de mest almindelige metoder til behandling af nåletræ herhjemme. Forklaringen er let og ligetil: Enhver gård med respekt for sig selv har haft en såkaldt ’kalkkule’. Det er et frostfrit hul i jorden, hvor man opbevarede læsket kalk. Hvert forår, når kreaturerne skulle på græs, desinficerede man staldene ved at blande kalk og vand. Var der behov for det, kalkede man desuden udendørs. Restproduktet blandede man yderligere med vand og så fik alle gulve i huset en omgang kalkvand, hvilket vil sige lud. Herpå fik gulvene en behandling med fede sæbespåner.

Hvordan virker lud?

Som forklaret er lud kalkvand eller fortyndet, læsket kalk, der oprindelig har været kridt.

Når lud påføres nåletræ, trænger den utrolig dybt ned i alle porer og sprækker. Under optørring hærder den op og bliver til kridtsten og går herved tilbage til sin oprindelige form. Sammen med træets naturlige indhold af harpiks, skabes desuden en helt utrolig slidstærk overflade. Som en bonus forhindrer luden desuden især fyrretræ i at ’gulne’. Det er altså ikke luden i sig selv, der lysner gulvet, men derimod luden der over tid gør gulvet mindre “gulligt”.

Hvor anvender jeg lud?

Lud kan uden videre anvendes på nåletræ. Det er også muligt at ludbehandle fx bøg, ask el.lign.; omend med forsigtighed. Eg bør man imidlertid på ingen måde forsøge at give lud. Årsagen hertil er, at lige præcis eg er en meget syreholdig træsort. Luden, der er stærk basisk, vil gå i kemisk proces med syren i egen og skabe en mørkgrøn farve, der aldrig forsvinder!

Man bør kun ludbehandle sine gulve én gang og således afholde sig fra at gøre dette i tide og utide. Man “frisker” ikke et gulv op ved at ludbehandle. Det gør man istedet med sæbe og knofedt.

Man bør desuden gøre sig klart, at en ludbehandling ikke kan stå alene. Her er også behov for en for- eller grundbehandling. Denne er uhyre vigtig, men den både må og skal følges op af en efterfølgende sæbebehandling.

Hvad og hvornår kan du ludbehandle?

Vi får daglig spørgsmål fra kunder og andre om ludbehandling. I langt de fleste tilfælde har man desværre ikke kun misforstået, hvad lud er, men også hvad man kan bruge den til. Der hersker med andre ord stor forvirring i forbindelse med ludbehandling. I et forsøg på at rette op på dette gennemgår vi i det følgende, hvordan man ludbehandler på traditionel vis. Første skridt er at læse nedenstående spørgsmål igennem. Hvis du kan nikke genkendende til blot ét af disse, bør du bestemt ikke gå i gang med at ludbehandle uden at have tænkt over sagerne en ekstra gang:

  1. Jeg ved ikke, hvilken træsort her er tale om
  2. Mine gulve er ikke af nåletræ
  3. Mine gulve er af egetræ
  4. Mine gulve er stavparket
  5. Jeg ved ikke, hvorledes mine gulve er blevet behandlet
  6. Mine gulve er blevet oliebehandlede eller lakerede
  7. Jeg forventer, at mine gulve bliver ’hvide’ efter en ludbehandling
  8. Mine gulve har tidligere været ludbehandlede
  9. Jeg ønsker at ludbehandle mine møbler, herunder mit køkkenbord
  10. Jeg ønsker at ludbehandle udendørs

Det gælder med ludbehandling som med så meget andet. Det er bestemt ikke noget, man bare gør. Er man i tvivl, er der ingen tvivl så skal man ikke foretage sig noget som helst, men i stedet undersøge og sætte sig nærmere ind i sagerne. Det kan i dén grad betale sig!

Hvordan ludbehandler jeg?

Hvis der er tale om et ældre gulv af nåletræ, skal dette først afslibes eller høvles. Der må med andre ord ikke være den mindste rest af tidligere overfladebehandlinger tilbage. Ellers vil luden ikke kunne trænge ned og gøre gavn. Efter afslibning eller høvling fejes og støvsuges gulvet grundigt. Et nylagt gulv af nåletræ gøres ligeledes helt og aldeles støvfrit, inden man går i gang. Husk i denne forbindelse beskyttende briller og handsker, lud er, som tidligere nævnt, stærkt basis og ætsende.

Første skridt er at hælde luden i en plastspand af passende størrelse normalt 5-10 liter. Husk at omrøre luden fra tid til anden. Med en flad billig nylonpensel (lud er ætsende og “æder” derfor din pensel under brug) påføres luden nu i et jævnt lag, bræt for bræt og hele tiden i gulvets længderetning. Det er helt fint at ’overlappe’ de enkelte strøg; hellere det end at glemme noget undervejs! Efter behandlingen skal gulvet have lov til at ’sunde sig. Dette gøres bedst natten over.

Næste dag kan gulvet have et mat og ’kridtet’ udseende; hvilket rigtig mange stiller sig tilfredse med da for det var lige præcis dét resultat, man havde forestillet sig. Man er dog slet ikke i mål endnu for nu begynder næste trin. Faktisk det trin, de fleste enten overser, glemmer eller bevidst udelader. Det er nu tid til at fjerne al kridt. Den skal helt bort. Gør man ikke dette, vil slutbehandlingen med sæbespåner misfarve gulvet og give det et gråligt skær, der aldrig forsvinder! Husk, at kridt ikke er hvidt – det er gråt! Nogle huske måske støvet fra  skolekridtet ved tavlen? Den farve ønsker man ikke på sit gulv.

Kridtet, man måske kan se på gulvet efter endt ludbehandling, er i virkeligheden den rest af luden, der ikke er trængt ned i gulvet. Man fjerner let og ubesværet kridtet ved at aftørre gulvet med en gulvklud dyppet i rent vand. Man skyller altså hele tiden kluden i vand og vrider denne; om nødvendigt skifter man vand undervejs. Selv de allermindste kroge skal aftørres! Har du ikke dette kridtslør på dit gulv, er du glad og kan gå videre i processen, men husk at tjekke det en ekstra gang. For den grå farver forsvinder som sagt aldrig!

Efter aftørring skal gulvet have lov til at tørre op og ’hvile sig’. I denne forbindelse kan træet måske have ’rejst sig, Det afhænger af gulvets kvalitet. Skulle det være tilfældet, slibes der let efter med et fintkornet sandpapir i længderetningen. Herpå fejes og støvsuges gulvet. Nu er ludbehandlingen færdig, og det er tid til den meget vigtige sæbebehandling. Desværre har alt for mange tendens til at springe sidstnævnte over, eller anvender man en forkert type sæbe. Uanset hvad bliver resultatet et gulv, der vil blive helt og aldeles umuligt at holde.

Se også vores anvisning om korrekt sæbebehandling.

© Tibberup Høkeren, 2023

Hvad skal jeg bruge til at ludhandle: