Det ved vi med sikkerhed. Sæsonen starter lige om lidt, og hvad kan vi som by så gøre for at turisterne og vi får mest ud af deres besøg?

Der har i løbet af januar og februar været nogle artikler og diskussioner omkring hvad vi som by kan gøre for at få turisterne mere rundt i byen. Det vil gavne byen som hele og turisterne vil få en større oplevelse af vores by.

Jeg kan kun bifalde nogle af de forslag Michael Lagoni kom med i Dagbladet i starten af februar.

Cyklende turistinformation

Cyklende turistinformationer så jeg sidste år i Odense og var meget fascineret af denne løsning. Vi kunne sagtens have 2-3 af sådanne cykler rundt i byen i højsæsonen.  Gerne en fast foran stationer – tak!

Jeg har også set små ”kommoder” eller møblementer der kunne stå rundt i vores by (Madmarkedet, bycenteret, færge terminalen, stations bygningen) hvor turister kunne finde bykort, vores blå byguide og andre turforslag)  – når vi nu ikke har en centralt placeret og synlig turistinformation.

Turist på egen hånd

De fleste turister i vores by er en dags turister den ankommer  med tog på egen hånd  –  derfor går de naturligt nok langs havnefronten, da det første de ser, når de ankommer er Kronborg. Kronborg er ofte netop deres mål for besøget i vores by. Hvorfor har vi derfor ikke skilte lige foran stationsbygningen, der fortæller at der faktisk findes en meget smuk middelalderby lige inde til venstre mindre en 50 m fra stationen? Den sorte skiltestander der står ved Svea søjlen, er der (undskyld mig) ingen der ser! Få f.eks. sat nogle bannere op ved fodgængerfeltet.

Hvis kommunen ikke vil/kan bruge midler på sådanne skilte – hvorfor så ikke gøre som Kronborg har gjort  flere somre i træk – spray male pile og retning for byen på fortorvet lige uden for stationen? Det koster ikke ret meget og forsvinder af sig selv med hjælp fra vind og vejr? Jeg forstår det ganske simpelt ikke.  Hvorfor skulle jeg som turist overhovedet kigge til venstre? Det er jo Kronborg lige foran mig, jeg vil besøge.

Når turisterne så har været på Kronborg, måske nåede de at se at der faktisk ligger et Søfarts museum på vej tilbage mod stationen, så går de faktisk lige forbi vores turistinformation ved Kulturværftet  – hvis du kære læser, har opdaget denne så er du heldig! Det lille turist info skilt er nærmest ikke til at se (det hænger ikke ved indgange til Kulturværftet, men på det røde murværk på selve bygningen!), brochure og bykort at gemt helt af vejen. Hvorfor skulle jeg som turist overhovedet være interesseret i gå ind og kigge efter mere information? Jeg ved jo ikke der findes en by – jeg spørg ikke efter noget, jeg ikke ved findes …

Kulturvandring – gratis guide

Den blå byguide har jeg selv meget stor fornøjelse af at dele ud til både lokale og turister der kommer forbi vores butik. Alle er begejstret og den bliver taget godt i mod. Sørg nu for at flere kan finde denne guide rundt omkring i vores by!

Shakespeare dag

Michael Lagoni talte også meget varmt og Shakespeare – og her kan jeg kun være enig med ham. Vi i Helsingør har ingen ide om hvor stor, vigtig og betydningsfuld Shakespeare er for netop kendskabet til Kronborg (Hamlet Castle) og hvor mange turister han hver eneste dag, hele sommeren,  får en tur op til vores skønne by.

Vi hylder ham ikke, vi interesseres os ikke for denne historie, andet end når der i juli spilles skuespil på Hamletscenen. Kunne man forestille sig at vi i Helsingør gjorde den 23. april (Shakespears fødsels/død dag) til en dag hvor hele byen fejre Shakespeare og Hamlet? Hvad skulle der til og hvordan kunne man gøre dette?

Jeg indrømmer gerne, jeg er en stor fan af Shakespeare og mange af hans historier, og jeg synes, det er skam at vi i Helsingør overhovedet ikke har øjnene åbne for hvad han rent faktisk betyder for vores by.

Kunne vi ikke gøre det bare en smule bedre?

TeleNord undersøgelse af udenlandske mobiltelefoner

Tid sidst vil jeg gerne dvæle ved den meget spændende undersøgelse kommune lavede i samarbejde med TeleNord.

Tænk en gang i 2019 kom der 849.666 svenske turister til vores by – det betyder 2.327 svensker i vores gader og by hver ENESTE dag året rundt! Tænk på hvilket liv det skaber i vores by! Det betyder at gaderne ikke er helt gabende tomme … For vi lokale fylder ikke meget i bykernen, på hverdage! Det er  et faktum som mange af de lokale butikker kan mærke. Derfor vær glad for svenskerne og sæt pris på det liv de skaber i vores by og gadebilledet!

Alle andre turister er primært på besøg i sommer månederne – og det skal vi være stolte og glade over – men tænk en gang – hvis vi kunne lokke bare ¼ af de mange besøgende fra Louisiana op til os? Vi har Danmarks største turist attraktion mindre end 15 km væk! Kunne man forstille sig at Helsingør gav disse turister en ekstra oplevelse, hvis de vidste hvad der venter dem i Helsingør? Gavlmalerier, historien om Sundtolden, den specielle by på toppen af Sjælland – der bør vær nok af oplevelser for hele familien til at kunne lokke dem herop til os.

Jeg håber, at denne lille kommentar, til det at turisterne faktisk også kommer til sommer for at besøge os, kan give os alle en stolthed over vores by. Giv turisten der måske ser søgende ud et skub i den rigtige retning – så han/hun vil komme til at opleve vores fantastisk smukke by, der har masser af liv, butikker og  historie og byde på.

Husk derfor – byd din turist velkommen og guide dem videre til vores by! For lige om lidt kommer turisterne!

Nanna Christensen

Tibberup Høkeren

Sct. Anna gade 4a

Helsingør

r

Cykelende turistinformation