Oliering af din massive træbordplade – sådan gør du 

Hvilken olie skal jeg vælge til min bordplade?

Det kan være ret så vanskeligt at finde ud af, hvilken slags olie man skal bruge, hvis man ønsker at oliere sin massive bordplade af træ. Vi anbefaler altid vores egen linolie, som er en Jomfrulinolie. Her i vores guide til oliering af bordplader finder du gode råd til, valg af produkter.

Hvad du skal undgå og hvordan du behandler din træbordplade, inden du går i gang med oliebehandlingen. Vær opmærksom på at denne guide kun gælder massive træbordplader ligesom det også kun gælder for indendørs møbler. Her kan du læse om oliering af udendørs træværk

Der findes et sandt virvar af forskellige olieprodukter på markedet i dag. Mange siges at være specielt udviklede til oliering af netop bordplader. På de farvestrålende etiketter lover producenterne, at den pågældende bordpladolie er som skabt til fx hårde, bløde, mørke eller lyse træsorter mv. Du behøver kun at bruge en type olie til alle dine massive træbordplader, uanset træsort – linolie! Det kunne såmænd være rigtig nok alt sammen, men faktum er, at linolie er den eneste olie egnet til behandling af massivt træ og træbordplader.

Derfor skal du vælge linolie til træ og bordplader

Linolie er hørfrøolie. Et rent naturprodukt og 100% vegetabilsk. Den trænger dybt ned i træværket og fylder hver eneste mikroskopiske sprække samt udvider sig med helt op til 20% under optørring. Resultatet bliver en både hård og stærk bordplade.

Man bør undersøge det enkelte produkt nærmere og læse etiketten grundigt, inden man beslutter sig. Indeholder det andet end linolie, bør man se bort fra det med det samme.

Derpå skal man finde ud af, hvilken kvalitet af linolie, der er tale om. Her er Jomfrulinolie den allerfineste. Jomfrulinolie er den første presning af hørfrøene og baseret på 100% rå, koldpresset linolie. Det er denne type af linolie, man bør vælge.

Undgå mineralske olier og terpentin til bordplader i træ

Hvis man holder sig til Jomfrulinolie, har man truffet et naturligt valg. Man bør således se fuldstændig bort fra produkter med selv den allermindste antydning af mineralske olier.

Det er desværre nok de færreste, der er klar over det, men mineralske olier fungerer i dette tilfælde som opløsningsmidler. Det kan godt være, at man en gang har fået at vide, at linolie tørrer hurtigere op, hvis den har fået en sjat terpentin. Sandheden er imidlertid, at enhver form for opløsningsmiddel vil svække linoliens naturlige egenskaber, idet man jo fortynder olien. Man får derfor overhovedet ikke det resultat, man havde forestillet sig.

Et sidste, ikke helt uvæsentligt argument for at fravælge olier tilsat terpentin er, at det vel i grunden på mange måder føles forkert med opløsningsmidler på en bordplade, hvorpå man må formode, der vil ligge mad el.lign.

Hvordan behandler jeg min bordplade inden oliering?

Hvis første skridt var at vælge den rigtige olie til sin massive træbordplade; må det næste blive forarbejdet; noget de fleste desværre forsømmer.

Inden man går i gang med oliering, bør man derfor sikre sig, at overfladen er fuldstændig fri for snavs. Dette gøres med fx linoliesæbe, hvorefter der skylles efter med rent vand. Hvis træets årer har rejst sig efter rengøringen, slibes overfladen let med fint sandpapir. Slibestøvet fjernes med en let fugtet klud uden sæbe. Har bordpladen tidligere fået lak, bør denne fuldstændig bortslibes og fjernes; ellers vil olien ikke kunne trænge ind og gøre gavn.

Påfør altid linolien på træet med en hård pensel

De fleste vælger at påføre linolien med klud. Det gøres dog bedst med en hård pensel fremstillet af ægte naturbørster. Kun på denne måde kan man nemlig arbejde olien ind i overfladen og fordele den jævnt.

I denne forbindelse er det uhyre vigtigt at nævne, at linolie skal påføres med meget, meget tynde strøg. Altså, mange dyp med penslen med lidt olie på ad gangen. Hvis man overdoserer, tager tørringen længere tid. Korrekt anstrøget vil linolie tørre op i løbet af 12 til 24 timer.

Det kan anbefales fx at påføre olien om aftenen inden man går i seng. Olien kan da få mulighed for at trænge ind og tørre natten over. Næste dag kan evt. overskydende olie tørres af med en klud. Resultatet bliver en 100% ensartet overflade. Skulle der evt. være ’matte partier’ hist og her, eller fremstår hele overfladen ’mat’, er dette tegn på, at her kunne den godt trænge til en smule mere olie. Denne føres således på med meget tynde strøg.

Inden man evt. påfører endnu et lag olie, skal man stryge håndfladen meget let henover bordet. Hvis hånden føles bare den mindste smule ’fedtet’, er linolien ikke trængt ind, og overfladen er ikke rigtig tør endnu. Man bør derfor vente, i modsat fald vil den nye omgang olie være rigtig længe om at tørre op!

I det hele taget bør man bruge sin sunde fornuft. Hvis det ikke føles rigtigt, er der nok noget om det.

OBS! Husk at klude med linolie skal hænges til tørre, brændes eller gøres våde inden du bortkaster dem. Brugte klude kan selvantænde!

Oliering af bordplade trin for trin – Sådan gør du:

  1. Rengør din træbordplade med fx linoliesæbe
  2. Hvis træet har rejst sig, slibes der let med fint sandpapir i årernes retning
  3. Slibestøv fjernes med en let opvredet klud
  4. Når overfladen er tør, påføres linolien i meget tynde strøg i årernes retning med en pensel
  5. Lad tørre i 12-24 timer eller natten over
  6. Overskydende olie fjernes med en blød klud
  7. Om nødvendigt kan behandlingen gentages, hvis fx overfladen fremstår “blakket” efter at du har tørret den overskydende linolie af, kun hvis bunden er 100% tør
  8. Efter optørring poleres der med en blød klud


OBS! Husk at klude med linolie skal hænges til tørre, brændes eller gøres våde inden du bortkaster dem. Brugte klude kan selvantænde!

Sådan vedligeholder du din oliebehandlede træbordplade

Hvis man har valgt den rigtige linolie og har fulgt alle forskrifter, hvad angår forarbejde og påføring, så får man en både smuk, hård og slidstærk bordplade.

Intet varer dog evigt. Alt skal vedligeholdes fra tid til anden. Dette gælder også for en bordplade olieret med linolie. Hvor tit og ofte må naturligvis være op til den enkelte at vurdere.  Det kommer helt an på, hvilken bordplade, her er tale om, og hvor ofte den bliver brugt og til hvad.

Er her tale om en bordplade i et køkken, vil der rundt om vasken blive vådt eller samle sig vand, hver gang den bruges. Dette øger risikoen for mørke misfarvninger. De opstår, når olien er tørret helt bort og bordpladen begynder at suge vand til sig. For at undgå dette, bør man derfor sørge for, at bordpladen hele tiden har nok med olie især rundt om vasken.

Et par sidste råd inden du går i gang med oliebehandling af din træbordplade og andet massivt træ

Som allerede nævnt, er linolie et 100% vegetabilsk naturprodukt, hvorfor det kan bruges på alle træsorter: Hårde, bløde, mørke, lyse el.lign.

Uagtet dette skal man huske på, at en oliebehandlet overflade altid vil skifte ’tone’. Vi taler ikke om en forandring fra ’hvid’ til ’sort’, men en lys træsort vil blive svagt mere ’gylden’, om man vil. Dette er ganske naturligt og på alle måde uundgåeligt.

Det hjælper ikke at anvende blegede linolier el.lign. Disse har alle gennemgået en kemisk proces og kan alene af denne årsag ikke længere kaldes for naturlige. Selv disse olier vil i øvrigt afgive en svag ’tone’ efterfølgende.

Ønsker man ikke, at den lyse træsort skal skifte ’tone’, bør man se helt bort fra linolie og vælge en helt anden måde at behandle sin bordplade på.

Når du anvender linolie, skal du vide, at den tørrer ved at oxidere. Dette vil sige, at den optager ilt som får olien til at udvide sig med helt op til 20%. Dette er årsagerne til, at man faktisk foretrækker vælger linolie. Under denne proces sker der en varmeudvikling, som gør, at især klude el.lign. kan selvantænde.

Men hold nu endelig hovedet koldt. Man brænder ikke fingrene. Dåsen eller flasken med linolie eller den oliebehandlede bordplade, for ikke at tale om penslen begynder heller ikke lige pludselig at brænde. Hvis du samler alle klude, aviser el.lign. sammen, som du har brugt i forbindelse med dit arbejde og gennemvæder det hele med vand, vil der intet ske. Bagefter kan det hele blot pakkes ned i plastposer, som du giver en ekstra knude.

OBS! Husk at klude med linolie skal hænges til tørre, brændes eller gøres våde inden du bortkaster dem. Brugte klude kan selvantænde!

Rigtig god arbejdslyst!

© Tibberup Høkeren, 2023

Her har du det du skal bruge:

  • Gammeldags karklud

    Karklud, vaffelvævet 100% bomuld

    kr. 19,00