Hvad er der specielt ved sæbe fra Marseille?

Historien om Marseillesæben

I dag er Marseillesæbe en form for massebetegnelse og mere end 90% af den Marseillesæbe der sælges i dag, er fremstillet i Kina eller andre lande, der ikke har noget med den oprindelige Marseillesæbe at gøre. Desværre!

Historien om Marseillesæben starter faktisk helt tilbage i 1200-tallet. Her opstod de første sæbefabrikker i byen. Man havde let adgang til olivenolie og soda (kalklud), som man brugte til at få olien til at forsæbe. På grund af den store havn i byen kunne man let sende sæben ud af byen og rundt i hele verden.

I 1688 kom den franske konge med et dekret om, hvordan Marseillesæben skulle fremstilles. På den måde fastholdt man den gode kvalitet og sikrede sig eneretten på at kalde sæben “Savon de Marseille”.

Sæben måtte på dette tidspunkt fremstilles i det meste af Provence  men blev udskibet fra Marseille.

Tilbage i 1913 fandtes der 90 sæbefabrikker der i alt solgte 180.000 tons sæbe til hele verden. Sæben holdt derfor hjulene i gang i hele regionen, både med fremstilling, råvarer, transport og ikke mindst emballage.

Op gennem det 20-århundrede oplevede Marseillesæben en stor konkurrence fra den billigere industrisæbe samt vaskemaskiner og andre hjælpemidler, der gjorde den gammeldags sæbe uinteressant for husmødrene.

I 1980’erne fik Marseillesæben sin renæssance. Man gik ind og certificerede sæben, således at kun producenter i Provenceregionen måtte bruge betegnelsen, og kun hvis de overholdt nogle meget specifikke produktionskrav:

  • Regional fremstilling af sæben
  • 72% olivenolie
  • Ingen parabener
  • Ingen palmeolier
  • Ingen parfumer
  • Ren sæbe

Kort sagt gik man tilbage til den oprindelige “Savon de Marseille”.

Når du køber din “Savon de Marseille”, skal du derfor sikre dig, at den rent faktisk er fremstillet i Frankrig af en certificeret producent under Sammenslutningen af producenter af “Savon de Marseille” (Association des Fabricants de Savon de Marseille – AFSM) – så ved du, at du får et rigtigt stykke Marseillesæbe.

Vores producent Savonnerie La Licorne er godkendt til fremstilling af den rigtige “Savon de Marseille”.

Olivensæbe fra Marseille

Se vores udvalg af Savon de Marseille produkter her: