Læderfedt eller skosværte? Hvad skal jeg bruge?

Det kan fra tid til anden være vanskeligt at kende forskel på læderfedt og skosværte, men her er et par gode fingerpeg til at skelne mellem de to:

Læderfedt er et fedtstof, der har til formål at tilføre det tørre læder smidighed. Farveløs læderfedt vil kun efterlade sig en meget svag ’farvetone’, der siden vil forsvinde i takt med, at læderet tørrer ud. Indfarvet læderfedt har samme egenskaber, men efterlader sig en fin eller svagt mørkere ’farvetone’.

Skosværte har en meget større farveegenskab end læderfedt. Det er altså sværten, man har brug for, hvis man ønsker at ’genopbygge’ læderets oprindelige farve. Ved dette ønske er det ikke tilstrækkeligt blot at bruge læderfedt.

Skosværte

Når læderet er helt tørt efter behandlingen med læderfedt, er det tid til at ’genopbygge’ farven,med skosværte.

  1. Påføringen foretages med en blød bomuldsklud eller en såkaldt påføringsbørste fremstillet af bløde svinebørster. Skosværten påføres i et så fint og tyndt lag som overhovedet muligt. Læderet skal have god mulighed for at optage sværten. Vil man ende med at aftørre det hele i det efterfølgende, hvorved behandlingen slet ikke har gjort gavn.
  2. Efter behandlingen skal læderet hvile, gerne natten over. Husk også her at proppe fx gamle klude eller andet i skoene for at forhindre læderet i at ’vride sig’ under tørringen. Når sværten er tørret helt ind, vurderer man, om det skulle være tilstrækkeligt. I modsat fald gentages processen.

Polering

Nu er det tid til den endelige polering. For at undgå at beskadige læderet bør man altid anvende en til formålet fremstillet sko- eller polérbørste af ægte hestehår. Børsten føres med hurtige og lette strøg frem og tilbage over læderet. Under processen opstår der en let varme, hvorved der skabes en beskyttende hinde på det behandlede.

Læderfedt og tilbehør til dit fodtøj