Læder – hvad er det, og hvordan behandler jeg det?

Læderfremstilling hører til blandt de ældste former for håndværk, vi overhovedet kender. De allertidligste af vore forfædre brugte animalske huder til beklædning og lærte sig på denne måde at behandle skind for at opnå et så stærkt og holdbart materiale som muligt.

Efter gavningen forvandles huder og skind til læder. Det er et utroligt naturmateriale, som både kan ånde og yde varmeisolation og har en relativ høj modstandsdygtighed over for vand.

Efter i årtier at have gået med billigt produceret fodtøj i alskens kunstmaterialer er flere og flere nu igen begyndt at få øjnene op for lædersko, læderstøvler og lædersandaler fremstillet i ægte og uforfalsket naturligt læder, Dette har selvfølgelig medført et stigende behov for læderpleje og læderrengøring.

Dette gælder også for lædermøbler, lædersofa, læderstole og f.eks. lædersæder eller læderrat i en bil. Alt læder skal behandles ens og på samme måde.

Husk at give dit læder en fridag

Man bør ikke gå med det samme fodtøj dag ud og dag ind. Giv i stedet læderet en fridag en gang imellem. Så har det mulighed for at tørre op. Brug evt. såkaldte skolæste for at lade skoene beholde formen.

Hvis du bruger læderhandsker eller -bælter har de altid godt af at blive lagt vandret eller hængt lodret, så læderet kan hvile. Det er vigtigt for at de kan holde facon og spændstighed.

Det kan i øvrigt anbefales, at man polerer sine sko og læderstøvler, umiddelbart efter man tager dem af. Så er de nemlig varmet op og optager hurtigt og let både læderfedt og skosværte. Man kan pudse efter næste morgen.

Opbevaring af sko og fodtøj

Lædersko og -fodtøj har allerbedst af at blive opbevaret tørt. En plastpose kan på ingen måde anbefales, hvorimod en skoæske af pap faktisk er helt ideel. Stil aldrig hverken sko eller fodtøj i nærheden af radiatoren eller brændeovnen, da dette udtørrer læderet og får det til at sprække.

Der findes et nærmest ufatteligt stort udbud af produkter på markedet i dag til pleje og behandling af læder. Som forbruger bliver man derfor ofte forvirret og i tvivl. Hvad skal man vælge, og hvordan gør man egentlig?

Vi anbefaler den traditionelle måde at rengøre og vedligeholde læder. Det kan du læse mere om her:

eller her:

Læderfedt og tilbehør til dit fodtøj
Sæbespåner med 80% fedtprocent

Her finder du alt til rengøring, vedligehold og pleje af dit læder