Hvad er bakelit for et materiale?

Det bliver vi meget ofte spurgt om. Vi har tit kunder, der kommer forbi med gammel bakelit. Hvad skal de stille op med det, når dem fremstår gråt, kedeligt og måske ru i overfladen?

Bakelit er forløberen for plastik og let at masseproducerer. Ydermere er der et relativt billigt materiale, som har den fordel, at det rent faktisk ikke kan brænde. Dette er jo en stor fordel, hvis huset skulle brænde, der vil altså altid være et håndtag at tage fat i, eller hvis der går overgang i lampen eller fatningen. Der sker kort sagt ikke noget …

Bakelit er opfundet af en belgisk kemiker ved navn Baekeland – her af navnet bakelit. Carl Rasmussen lavede i en periode deres egen Carlite, der var en type bakelit.

Består primært af følgende:

1) Træuld (meget fint savsmuld)

2) Lim

3) Farvestof – det er derfor du kan få både brun, sort eller lys grå bakelit

4) Linolie

Alt dette æltes til en dej, der formes og bages i en ovn. Svære er det faktisk ikke.

Der er ikke mange producenter af bakelit tilbage i Danmark, så det meste fremstilles i udlandet. Mange steder bliver bakelit også kaldt duroplast – fordi det materiale mæssigt minder rigtig meget om plast.

Vedligeholdelse – hvad gør jeg?

Hvis du skal vedligeholde din bakelit skal du først rengøre det med sæbe – ikke sulfo. Det betyder du skal bruge en fed sæbe, det kan f.eks. være sæbespåner, linoliesæbe eller en brun sæbe. Du vasker eller tørrer bakeliten over med en klud eller en børste, alt efter hvor beskidt det er.

,

og 

Når du har gjort dette, og emnet er tørt, kan du blot tørrer det over med en klud med linolie. Lade det tørre op, og du kan se at bakelitten får den oprindelige farve tilbage.

Skal det være ekstra fint kan du købe en pudsepude til bormaskinen og give dit bakelit emne en ordentlig omgang med den, så vil det fremstå fuldstændig blankt og flot igen.

Sværer er det faktisk ikke, og nu har du pludselig lyst til at genbruge dit gamle bakelit – og nu fremstår med flot og med patina af mange års brug.

God fornøjelse.

Det skal du bruge ….

  • Gammeldags karklud

    Karklud, vaffelvævet 100% bomuld

    DKK 15,00
  • Håndskrubbe

    Skurebørste til hånd – hårde børster

    DKK 169,00